0 2960
Як найбагатший кухар планети бореться за правильне шкільне харчування Лютий 27th, 2017 Юлія Осіння
6127

Джеймі Олівер – ексцентричний шеф-кухар, противник фастфуду – вже багато років бореться за правильне шкільне харчування. Як повідомляє Воспитай, посилаючись на mel.fm, він захопив своєю ідеєю чимало шкіл  Англії й Америки, налаштував проти себе уряд і багатьох батьків, але для інших став наставником.

Уже давно Олівер серйозно зайнявся проблемою шкільного харчування, бо вважає, що більшість британських дітей харчується напівфабрикатами і снеками, а також отримує недостатньо грошей на харчування. І справді, рівень ожиріння серед британського дорослого населення найвищий у Європі і подекуди перевищує середньостатистичний рівень США. Від ожирінням потерпають майже 900 тисяч дітей до 11 років – і цей показник збільшився вдвічі за останні 50 років.

У 2005 році кухар заснував фонд Feed Me Better («Нагодуй мене краще») і почав навчати школярів культури правильного харчування. Продукти та сезонні фрукти, овочі для шкіл, упевнений Олівер, повинні постачати місцеві ферми. До того ж, держава зобов’язана встановлювати високі стандарти свіжості та якості для шкільної їжі і робити її різноманітною.

Перетворення почалися зі школи Kidbrooke в лондонському Гринвічі, де Джеймі не просто переробив шкільне меню, а й деякий час власноруч готував. Те, що відбувалося в школі, Джеймі Олівер зняв як документального кіно, яке потім показав Channel 4. У результаті він отримав звання Most Inspiring Political Figure of 2005, а британський уряд погодився виділити на шкільні сніданки £ 280 млн, розподіливши кошти на три роки. Олівер взявся стрімко розширювати коло лондонських шкіл, яким його компанія поставляла їжу.

Що саме так не сподобалося Джеймі Оліверу в шкільному меню? До того, як кухар звернув увагу на британські шкільні обіди, в них входили бургери, сосисочні роли, індичка, рибні палички, нагетси, чіпси і ванільний пудинг. Тепер компанія Олівера поставляє в школи сосиски, смажену картоплю, ростбіф, фрукти і заварні тістечка на десерт. Цей набір виявився вдвічі менш калорійним.

Така заміна вже в 2006 році викликала протести з боку батьків школярів із містечка Роумарш у Південному Йоркширі. Вони вирішили, що їжа, яку постачає кухар, не варта таких грошей і гірша за якістю, ніж місцеві продукти. Вони заявляли, що школярі не наїдаються маленькими порціями, які пропонував Олівер, а тому почали демонстративно купувати фастфуд і давати його дітям.

Розкритикував Олівера і міністр охорони здоров’я Великої Британії Ендрю Лансло. Він звинуватив його в тому, що кухар «читає людям нотації» на тему їжі. Але це не завадило Оліверу вже до 2010 року поставляти їжу в 80 шкіл у Гринвічі.

У рамках пілотного проекту було підраховано, що тепер оцінку “добре” в підшефних кухареві школах отримують на 4,5 % учнів більше, а “відмінно” – на 6 %. Однак, за даними Daily Mail, водночас кількість дітей, які харчувалися в школах, скоротилася на 400 тисяч, і тепер у шкільних їдальнях харчується лише кожна третя дитина. Це сталося тому, що уряд розпочав зміни до того, як переконався, що діти їстимуть приготовану за новими стандартами їжу, вважає заступник міністра освіти Девід Лоус.

Шкільна їжа у США дуже відрізняється від британської. Там дітей справді годують на сніданок піцою, а на обід – нагетсами. Проблема також і в автоматах зі снеками й кока-колою, встановлених у школах. Протягом останніх чотирьох років з ініціативи Мішель Обами їжу в автоматах почали замінювати на мюслі та фрукти.

У Хантингтоні Олівер відкрив комунальну кухню, де навчав дітей поводитися з кухонним посудом і навіть готував для школярів. Але ініціативу не оцінили ні діти, ні шкільні кухарі. Жителі містечка теж вороже відреагували на пропаганду здорового харчування.

Олівер вирішив довести населенню США, що фастфуд шкідливий. Він розповів, що котлети для гамбургерів роблять з оброблених аміаком обрізків м’яса і жиру. Найжирніші обрізки нагріваються до 100 градусів і відправляються в центрифугу, де жир відокремлюється від м’ясної частини, потім отриману масу обробляють аміаком, що вбиває бактерії. Вражені батьки почали кампанію в соцмережах проти такого м’яса, після чого міністерство сільського господарства США дало можливість школам самим вирішувати, чи використовувати це м’ясо для приготування їжі для учнів.

Батьки школярів почали приносити шкільні сніданки на оцінку шеф-кухарю і просили порад, як вдосконалити меню дітей. Він розкритикував напівфабрикати, що підігріваються в мікрохвильовці. Попри підтримку більшості батьків, Оліверу було заборонено з’являтися в школах Лос-Анджелеса.

Також  він  активно агітує проти надмірно солодких напоїв. Щоб продемонструвати, скільки цукру школи Лос-Анджелеса додають у дитяче молоко протягом одного тижня, він наповнив шкільний автобус цукровим піском і висипав його через вікна та двері. Вийшло 57 тонн цукру. «Будь-який суддя в світі, подивившись на ці статистичні дані, вважатиме уряд винним у жорсткому поводженні з дітьми», – коментує Олівер.

Нині він відкриває «Міністерства харчування» в невеликих містах по всій Великій Британії. Там людей навчають основних навичок приготування їжі, щоб вони змогли відмовитися від напівфабрикатів. Проект отримав грант на £ 130 млн, що дає змогу навчити 8 тисяч осіб.

Основний аргумент, який висувають критики Джеймі Олівера, – він робить це заради грошей і шоу. Олівер – найбагатший кухар на планеті, його статки оцінюються в £ 150 млн. Він володіє бізнес-імперією, до якої входять ресторани, виробництво продуктів харчування, кухонного начиння, книг, журналів і DVD.  «Я хотів би опинитися на такому рівні, коли зможу сам робити свої проекти. Я хочу приїхати в Ессекс і сказати: “Я хочу всі ваші школи. Я хочу почати некомерційну кампанію, розгорнути програму на муніципальному рівні: навчати працівників їдалень, обладнати кухні та годувати школярів безкоштовно”. Але одним Ессексом тут не обмежишся, треба створювати проекти так, щоб можна було привезти їх куди завгодно. Тому доводиться заробляти гроші. Все впирається в них», – зазначає Олівер.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *