0 2918
Поради фахівців щодо вживання кавунів і динь Серпень 1st, 2017 Юлія Осіння

Зробити кавун чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання та споживання, так і порушення правил торгівлі ними, пояснюють у  Львівському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України.

Побоюватися насамперед слід придорожніх кавунових розвалів, куди інколи потрапляє забракований товар. Місце торгівлі баштанними має бути обгороджене і під навісом, а самі продукти розкладені на товарних лотках, а не звалені в купу на землі. У недбало накидані кавуни через мікротріщини здатні проникати бруд і хвороботворні мікроорганізми. Крім того, баштанні, що продаються обабіч дороги, всього за кілька годин вбирають у себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах.

На шкірці кавуна зберігаються частинки ґрунту, пилу, і з ними різні мікроорганізми, яйця глистів, тому погано вимитий плід може стати причиною кишкової інфекції чи гельмінтозу. Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони добре розмножуються на сирих фруктах та овочах, і протягом 1-2 тижнів можуть зберігати життєздатність.

Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, з вм’ятинами, підгнилі або вже розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду на повітрі (досить навіть маленької ранки), і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. Крім того, нерідко продукт з’їдається не одразу і зберігається розрізаним не в холодильнику, а при кімнатній температурі. У цих умовах на поверхні плоду також починають розмножуватися мікроорганізми. І замість отримання приємності від споживання смачних плодів можна захворіти на сальмонельоз, дизентерію чи інші кишкові інфекції, або заразити себе глистами — аскаридами, волосоголовцями чи деякими іншими.

У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії реалізованого товару, результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які зв’язують гемоглобін крові, порушується перенесення останнім кисню до клітин організму, що спричиняє розвиток гіпоксії та загальної інтоксикації. Важливо знати, що добова доза нітратів становить 5мг / на 1кг маси тіла, а допустима концентрація нітратів у кавунах і динях, відповідно, 60 та 90 мг на кілограм ваги продукту. Тож, маючи інформацію про вміст нітратів у продуктах харчування, можна розрахувати і масу порції для споживання. До речі, якщо ви сумніваєтесь у концентрації нітратів у будь-якому продукті, дослідження їх вмісту можливо провести в акредитованих лабораторіях, зокрема лабораторних центрів Держсанепідслужби.

Оскільки наслідки від вживання в їжу неякісного продукту доволі серйозні, не варто пропонувати його дітям віком до 2 років. Що молодша дитина, то менш захищений її організм від несприятливих впливів  (мікробів, нітратів, токсинів) і тяжчими можуть бути наслідки.

Для запобігання захворюванню необхідно знати та дотримуватися простих правил:

– купувати кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте ринків на автотрасах, у дворах житлових кварталів, тощо;

– попросіть у продавця документами, що засвідчують безпеку та якість придбаної продукції;

– не купуйте розрізаний чи пошкоджений продукт;

– перед споживанням ретельно мийте кавуни та дині під проточною водою;

– зберігайте дині та кавуни в холодильнику;

– дотримуйтеся правил особистої гігієни (мийте руки після відвідування громадських місць, автотранспорту, туалету, перед прийняттям їжі та її приготуванням);

– підтримуйте належну чистоту та порядок у приміщенні, особливо кухонному, якісно мийте кухонний і столовий посуд.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати в сезон, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися значно меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень.

Інформує прес-служба ДСЕС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *