0 923
Святвечір. Яким він має бути за українськими традиціями? Січень 5th, 2017 Юлія Осіння
221321_1

Різдво і Святвечір – особливий час, адже за великим столом збирається вся родина. Якою ж має бути ця вечеря?

Традицій і звичаїв в Україні чимало. Але саме вони роблять нас тими, ким ми є. Приготування оселі до свята, очищення житла і душі, страви за старовинними рецептами, магія накривання столу, символіка подавання наїдків — усім цим господарі закликають у дім щастя, добро, спокій і мир, здоров’я, багатство й удачу.

Вечеря готується цілий передріздвяний день. До роботи беруться обов’язково з гарним настроєм. Інакше їжа не вдасться, а це погана прикмета. Господині цього дня нічого не позичають, бо «весь рік жебракуватимуть».

Заведено готувати на святвечірній стіл дванадцять страв «з усіх плодів городу й саду», однак вони обов’язково мають бути пісними. Це символізує достаток і заповідає очікування добробуту. Вечеряти родина сідає лише  тоді, коли на небі з’явиться перша зірка, це є символом того, що Ісус Христос  народився. А сідають усі за особливий стіл, точніше накритий по-особливому.

За старовинною українською традицією на столі під скатертиною має бути застелене сіно, адже маленький Ісусик народився на сіні. По кутках столу в багатьох українських сім’ях кладуть часник. В центрі стола ставиться свячена свічка, яка запалюється, коли родина починає вечеряти.  У куті хати ставлять солом’яну бабу – снопик із найкращої пшениці.

kutya5Найголовнішою стравою на столі завжди є кутя, яку готують із  пшениці, маку, родзинок, грецьких горіхів і меду. Подається кутя у глиняній макітрі з великою дерев’яною ложкою і ставиться  у центрі столу. Традиційно кутю на стіл має ставити тільки господиня дому.

Другою стравою після куті є запашний домашній хліб. Звісно, який український стіл без  вареників. Вареники на Святий вечір можуть бути з капустою, з картоплею, з грибами, з чорницями, з вишнями тощо.

Часто господині  подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису,  политі  підливкою з грибами. Також на столі є завжди риба. Це може бути оселедець, риба копчена, риба смажена у клярі або запечена з овочами.

Традиційними на святковому столі є мариновані огірочки, помідори і грибочки. Також господині варять  український борщик, він може бути з грибами. І, певна річ, до борщу мають бути пампушки з часником.

Із напоїв на столі обов’язковим має бути узвар – компот із сушених фруктів.

На десерт господині смажать пончики, які можуть бути з різноманітними начинками – з маком, із вишнями, з варенням і т. д.

stil-22

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *