0 4709
Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти здійснюватиметься за новими правилами Травень 14th, 2018 Юлія Осіння

Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти з 20 вересня 2019 року здійснюватиметься за новими правилами. Зокрема, найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стане запровадження системи НАССР. Така вимога передбачена Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Закон набув чинності 20 вересня 2015 року, реалізація якого запровадить систему державного контролю на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів – «від лану до столу».

Окрім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги харчування в закладах освіти, повинен бути внесений в Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Також оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

З метою надання можливості операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги було визначено перехідні періоди. Так, для потужностей, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону – з 20 вересня 2017 року.

Для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки – з 20 вересня 2018 року.

Для малих потужностей встановлено перехідний період в п’ять років – з 20 вересня 2019 року. В переважній більшості суб’єкти господарювання, які надають послуги харчування в освітніх закладах відносяться саме до цієї категорії.

Оскільки для малих операторів ринку такі вимоги є новими та потребують додаткових роз’яснень, Мінагрополітики спільно з Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» проводить серію семінарів в регіонах на тему «Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування та малих виробників. Гнучкий підхід».

Довідково:

Міжнародна системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points)– система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Графік семінарів

Дата Область
15.05.2018 Житомирська
16.05.2018 Рівненська
17.05.2018 Волинська
22.05.2018 Запорізька
23.05.2018 Дніпропетровська
30.05.2018 Закарпатська
05.06.2018 Львівська
12.06.2018 Хмельницька
13.06.2018 Тернопільська
14.06.2018 Чернівецька
21.06.2018 Одеська

Прес-служба Мінагрополітики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *