0 2560
Продукти та страви, що заборонено вживати дошкільнятам у садочку Вересень 27th, 2018 Юлія Осіння

Діти мають споживати лише безпечні та якісні продукти і страви — тоді вони будуть бадьорими, веселими та здоровими.

Аби забезпечити збалансований раціон, передовсім варто врахувати, які продукти та страви заборонено вживати дітям дошкільного віку. У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.

Керуючись Інструкцією, виокремимо продукти, які не можна вживати: взагалі у певний період року у разі захворювань. Виконання норм харчування у дошкільному навчальному закладі

Абсолютно заборонені продукти харчування

Ні в якому разі не давайте дітям їсти продукти: недоброякісні або сумнівної якості термін придатності яких закінчується або вже закінчився. Ретельно перевіряйте терміни реалізації і умови зберігання продуктів. Не використовуйте продукти, що містять: синтетичні барвники ароматизатори підсолоджувачі підсилювачі смаку консерванти.

Запам’ятайте, а ліпше роздрукуйте і розмістіть на інформаційному куточку список продуктів, які заборонено замовляти, приймати та використовувати у дошкільних закладах.

  • М’ясо та яйця водоплавної птиці
  • М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю
  • М’ясні обрізки
  • Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика
  • Свинина жирна
  • Свинячі баки
  • Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку
  • Річкова та копчена риба
  • Гриби
  • Соуси Перець Майонез
  • Вироби у фритюрі, наприклад чіпси Вироби швидкого приготування
  • Газовані напої Квас Н
  • Натуральна кава
  • Напої і соки непромислового виготовлення
  • Кремові вироби
  • Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо)
  • Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння
  • Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні
  • Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9% і вищу ніж 18%
  • Сметана без термічної обробки
  • Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15% і вищу ніж 20%
  • Оцет
  • М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі
  • Консерви, що містять олію, томат, оцет

Продукти та страви, які заборонено виготовляти у дитсадках

  • Кисле молоко («самоквас»)
  • Сир м’який
  • Холодці
  • М’ясні і рибні салати
  • Холодники
  • Паштети
  • Тельці
  • Форшмак
  • Вироби у фритюрі
  • Макарони «по-флотськи» з сиром м’яким або м’ясом
  • Млинці з сиром м’яким або м’ясом
  • Креми
  • Морси
  • Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами
  • Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва

Зауважте! Перекисле молоко (простоквашу) можна використовувати лише для приготування тіста

«Святкові» заборони

Для частування дітей у свята, наприклад дні народження, використовуйте приготовлені у закладі пироги та пиріжки. Попросіть батьків не приносити кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані. Чому? Щоб запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням дітей.

Натомість дозвольте пригостити дітей фруктами, ягодами та цукерками і печивом промислового виробництва. Зауважте! Ураховуйте індивідуальні особливості дітей під час розподілу страв. При цьому зважайте на: стан здоров’я апетит сприймання продуктів. Діти можуть не сприймати такі продукти, як молоко, риба, полуниці, яйця тощо Обмеження у споживанні продуктів харчування за різних дієт Дітям, які часто хворіють, мають хронічні захворювання та надлишкову масу тіла й ожиріння, заборонено споживати продукти, що не передбачені: дієтою № 5 дієтою № 7 дієтою № 8. Зауважте! Дієтичне харчування призначає лікар ЗДО (лікар відповідного профілю закладу охорони здоров’я) За дієтичного харчування необхідно змінювати технології приготування страв: здебільшого готують тушковані, варені, протерті страви.

Діти мають правильно харчуватися не лише в дитячому садку, а й удома. Тому співпрацюйте з батьками щодо питань раціонального харчування: ознайомте їх із режимом і специфікою харчування у закладі проведіть бесіди щодо харчування дітей у колективі та родині на такі теми: вечеря дитини вдома харчування у вихідні й святкові дні тощо розмістіть відповідну інформацію на інформаційних куточках.   Підписка на статті Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Джерело: pedrada.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *