0 1298
Споживча освіта – європейський тренд, який ефективно впроваджується фахівцями ПУЕТ Березень 19th, 2019 Юлія Осіння

Споживча освіта в Україні є однією з головних форм пристосування людей до нових і швидкозмінних умов життя, заснованого на принципах ринкової економіки. Актуальність змісту споживчої освіти полягає в необхідності формування раціонального споживчого мислення, що ґрунтується на законах споживання та природній потребі людини в якісному й безпечному добробуті, природному прагненні до поліпшення якості особистого та суспільного життя. 

За підтримки голови правління Укоопспілки Іллі Леонідовича Гороховського, ректора університету Олексія Олексійовича Нестулі та молодої команди науковців на чолі з деканом факультету товарознавства, торгівлі та маркетингу  Ткаченко Аліною Сергіївною 28 січня 2019 року між Полтавським університетом економіки і торгівлі та Громадською організацією «Український центр європейської політики» було укладено меморандум про співпрацю та взаємодію в рамках інформаційної кампанії підвищення рівня обізнаності споживачів «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від ферми до виделки».

Метою співробітництва є об’єднання зусиль у частині інформування населення про права споживачів згідно з актуальним харчовим законодавством та надання необхідної інформації для можливості захисту цих прав у рамках всеукраїнської інформаційної кампанії «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від лану до столу».

Головні напрями діяльності молодої команди в рамках меморандуму:

  •  інформування населення  про євроінтеграційні реформи в Україні в межах змін харчового законодавства;
  • популяризація європейських цінностей в українському суспільстві;
  • поінформування споживачів про здійснення Україною реформ, передбачених угодою про асоціацію між Україною та ЄС у сфері харчового законодавства щодо якості й безпечності харчових продуктів;
  • підвищення рівня обізнаності та споживчої відповідальності населення.

Важливо  звернути увагу, що в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС вітчизняне харчове законодавство починає змінюватися: ухвалено Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», де  встановлено  правові й організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти з метою забезпечення високого рівня захисту здоров’я громадян і задоволення їх соціальних та економічних інтересів.

У зв’язку зі вступом у дію вищезазначеного  документа щодо змін у харчовому законодавстві,  ініціативною групою та  студентським активом ПУЕТ на чолі з деканом Ткаченко Аліною Сергіївною був створений проект «Безпечно та якісно? Знаю, що купую!». З ним ПУЕТ долучився до загальнонаціональної інформаційної кампанії Громадської організації «Український центр європейської політики». Мета заходу –забезпечення належного поінформування  споживачів і надання точної та зрозумілої людям інформації щодо харчових продуктів.

Зважаючи на важливість вищезазначеного проекту, було створено  команду експертів, які могли б з легкістю надати інформацію про харчові продукти  для споживачів. Значна кількість українців  не володіє інформацією про справжній склад продукту через приховування чи завуальовування цієї інформації, що є, насамперед, порушенням їх прав. Вирішення цього питання не  потребує значних коштів та часу, але суттєво впливає на здоров’я  населення України. Тому в одному з найбільших у місті ТРЦ «Київ» протягом січня–лютого 2019 року  студентами ПУЕТ в рамках практико-орієнтованого навчання з дисципліни  «Маркування товарів в Україні та за кордоном», були проведені  консультації й  роз’яснення для всіх відвідувачів щодо змін у сфері харчового законодавства та захисту прав споживачів.

Викладачами кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи Полтавського університету економіки і торгівлі  був розроблений  флешмоб «Хочу жити в якісному світі», мета якого полягала у  проведенні просвітницьких заходів у школах (учням розказували про найшкідливіші продукти харчування та навчали визначати якість товарів у домашніх умовах).

Перший захід було проведено в Розсошенській гімназії за участю викладачів університету Котової Зої Яківни та Хмельницької Євгенії Вікторівни. Акцію провели й в Полтавській загальноосвітній школі № 4 за участю  Гнітій Надії Володимирівни та Кобищан Анни Дмитрівни, а також у Полтавській загальноосвітній школі № 27 з фахівцями  своєї справи Басовою Юлією Олександрівною та Рачинською Зоєю Павлівною. На черзі – Полтавська гімназія № 14, а також інші школи м. Полтава. Загалом бажання долучитися до акції виявили вже понад 10 шкіл.

На проведених майстер-класах учням пропонували визначити наявність барвників у соках і напоях, а також харчових добавок у сирках та ковбасах, наявність фуксину в сосисках, сторонніх домішок у чаї тощо. Фахівці також розповідали школярам про склад і негативний вплив на їх  здоров’я таких продуктів, як сухарики, газовані напої, чіпси й енергетичні напої.

Акцію підтримали й за межами міста. 6 лютого  на запрошення методичного кабінету Миргородського району спеціалісти ПУЕТ відвідали місто Миргород, де провели  майстер-клас «Хочу жити в якісному світі» для учнів 5–11 класів шкіл Миргородського району. Під час проведення заходу декан факультету товарознавства, торгівлі та маркетингу, експерт у сфері безпечності та якості харчових продуктів Аліна Ткаченко розповіла про секрети маркування харчової продукції і правила читання штрих-коду. Старший викладач кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи Надія Гнітій провела майстер-клас з експрес-визначення якості товарів. Учні залюбки взяли участь у виконанні досліджень: визначали вміст крохмалю в ковбасних виробах та сиркових продуктах, наявність барвників у напоях. Старший викладач кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи Олена Кириченко поділилася із присутніми досвідом вибору мийних засобів. Учні навчилися визначати кислотність мийних засобів та дізналися про такі екологічні мийні засоби нового покоління, мильні горіхи. Загалом захід відвідали близько 100 учасників.

Кульмінацією цієї акції стане святкування 15 березня Дня  захисту прав споживачів. Це свято відзначається  у всьому світі. Факультет товарознавства, торгівлі та маркетингу готує ряд заходів, зокрема: майстер-клас із використання SMART-товарів для студентів Полтавського кооперативного коледжу; лекція-тренінг від експертів проекту Європейського Союзу «Удосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Юрія Оглашенного та Яни Добідовської на тему «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від ферми до виделки» для студентів спеціальностей харчових технологій та  підприємництва, торгівлі та біржової діяльності. Під час зустрічі студенти у форматі питання-відповідь можуть більш ширше розкрити для себе значення якості, безпечності харчових продуктів, а також дотримання європейських правил ведення технологічних процесів на підприємстві. Підсумками проведеної роботи стане круглий стіл для операторів ринку харчових продуктів Полтавської області «За півроку до дедлайну», присвячений упровадженню системи НАССР.

Сучасне суспільство, ринок праці, соціальне перетворення вимагають від системи освіти нових підходів та знань, що сприяють формуванню свідомого, готового до  нових викликів споживача, здатного жити та діяти в сучасному світі. Завдяки проведенню заходів, фахівці Полтавського університету економіки і торгівлі  мали змогу довести, що споживча освіта – це важлива вимога часу й умов життя, що змінюються. Спеціалісти ПУЕТ завжди виступають ініціаторами змін та прогресивно налаштовані, навчають розуміти, які товари й для чого купують, їх призначення, а найголовніше –  допомагають усвідомити власне споживацьке «я». Разом із ПУЕТ споживча освіта стає невід’ємною складовою, що дозволяє формувати стале, демократичне й розвинене суспільство, здатне розвиватися й успішно взаємодіяти.

За інформацією прес-служби ПУЕТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *